In this work we determined free radical scavenging of the Citrus aurantium peel (orange peel) extract.
Naringin was isolated from the fruit peel from Citrus aurantium for using liquid-liquid solvent extraction
method; it was characterized by spectroscopic techniques (UV-vis and FT-IR analysis).
The scavenging free radical of naringin was evaluated by monitoring radical cation bleaching of ABTS•+
by visible spectroscopy at 734 nm. Assays were compared to reference antioxidants BHT, α-tocopherol and
Trolox. Results indicated a minimal extract concentration of 5.0x103 was required to present antioxidant
activity; furthermore, results also showed the extract from the peel of citrus aurantium has antioxidant
activity against free radicals, under our experimental conditions, naringin extract had scavenging free
radicals of 43.06 % and best reference antioxidant had scavenging free radicals of 50.36 %.
En este trabajo determinamos la actividad antioxidante del extracto obtenido de la cáscara de Citrus
aurantium (cáscara de naranja). El extracto de naringina fue separada de la cáscara de la fruta de la Citrus
aurantium utilizando la extracción líquido-líquido como método de separación; el compuesto obtenido
fue caracterizado por medio de espectrofotometría UV-Vis y espectroscopía infrarroja con transformada
de Fourier (FT-IR).
La actividad antioxidante de la naringina fue determinada monitoreando el cambio en la concentración
del catión radical ABTS•+ por espectrofotometría a una longitud de onda de 734 nm; como patrones
de referencia se utilizó el BHT, α-tocoferol y el Trolox. Los resultados mostraron que el extracto de la
cáscara de la Citrus aurantium presenta actividad antioxidante contra radicales; bajo nuestras condiciones
experimentales, el extracto presentó un actividad antioxidante del 43.1 %, en comparación el mejor
resultado para los antioxidantes de referencia fue del 50.4 %.