DSpace Repository

Study of scavenging capacity of naringin extracted from Citrus uranium peel against free radicals /

Show simple item record

dc.contributor.author Diaz-Uribe, Carlos E.
dc.contributor.author Vallejo, William Andres
dc.contributor.author Oliveros, Grace
dc.contributor.author Muñoz, Amner
dc.date.accessioned 2017-06-15T22:22:33Z
dc.date.available 2017-06-15T22:22:33Z
dc.date.issued 2016-12
dc.identifier.citation Cite this article as: C. Diaz-Uribe, W. Vallejo, G. Oliveros, A. Muñoz, "Study of scavenging capacity of naringin extracted from Citrus uranium peel against free radicals" , Prospect, Vol 14, N° 2, 31-35, 2016. es
dc.identifier.issn 22161368 Versión Web.
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11619/3032
dc.identifier.uri http://ojs.uac.edu.co/index.php/prospectiva/article/view/677/pdf_50
dc.description.abstract In this work we determined free radical scavenging of the Citrus aurantium peel (orange peel) extract. Naringin was isolated from the fruit peel from Citrus aurantium for using liquid-liquid solvent extraction method; it was characterized by spectroscopic techniques (UV-vis and FT-IR analysis). The scavenging free radical of naringin was evaluated by monitoring radical cation bleaching of ABTS•+ by visible spectroscopy at 734 nm. Assays were compared to reference antioxidants BHT, α-tocopherol and Trolox. Results indicated a minimal extract concentration of 5.0x103 was required to present antioxidant activity; furthermore, results also showed the extract from the peel of citrus aurantium has antioxidant activity against free radicals, under our experimental conditions, naringin extract had scavenging free radicals of 43.06 % and best reference antioxidant had scavenging free radicals of 50.36 %. es
dc.description.abstract En este trabajo determinamos la actividad antioxidante del extracto obtenido de la cáscara de Citrus aurantium (cáscara de naranja). El extracto de naringina fue separada de la cáscara de la fruta de la Citrus aurantium utilizando la extracción líquido-líquido como método de separación; el compuesto obtenido fue caracterizado por medio de espectrofotometría UV-Vis y espectroscopía infrarroja con transformada de Fourier (FT-IR). La actividad antioxidante de la naringina fue determinada monitoreando el cambio en la concentración del catión radical ABTS•+ por espectrofotometría a una longitud de onda de 734 nm; como patrones de referencia se utilizó el BHT, α-tocoferol y el Trolox. Los resultados mostraron que el extracto de la cáscara de la Citrus aurantium presenta actividad antioxidante contra radicales; bajo nuestras condiciones experimentales, el extracto presentó un actividad antioxidante del 43.1 %, en comparación el mejor resultado para los antioxidantes de referencia fue del 50.4 %.
dc.language.iso es es
dc.publisher Universidad Autónoma del Caribe. es
dc.relation.ispartofseries Vol. 14, No. 2, Julio - Diciembre de 2016, págs. 31-35;
dc.subject Naringin es
dc.subject Free radicals es
dc.subject ABTS•+ es
dc.subject Citrus aurantium es
dc.title Study of scavenging capacity of naringin extracted from Citrus uranium peel against free radicals / es
dc.title.alternative Estudio de la actividad antioxidante de la naringina extraida de la cascara de Citrus aurantium contra radicales libres / es
dc.type Article es


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prospectiva [220]
    Revista de la Facultad de Ingeniería

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account